Blogbejegyzés Hasznos tanácsok

Szülési trauma – avagy merj beszélni róla

Gyakran bele sem gondolunk, hogy mi minden okozhat maradandó traumát. Sokszor bennünk sem tudatosodik, hogy valami által traumatizálva lettünk, csak a tünetekkel találkozunk, amiket nem igazán tudunk mihez kapcsolni.
S mivel mindannyian különbözőek vagyunk, van akit egy helyzet, egy történés, egy szó traumatizál, míg mást ugyanaz nem.
Nem ritkán egy korábbi élményhez kapcsolódik a szülés közbeni trauma, újra felszakítva a sebet, ami lehet, hogy addig még soha nem tudatosodott bennünk. Ez lehet akár szóbeli vagy tettleges bántalmazás, de akár szexuális abúzus is.
Így sokan nehezen is értik meg, hogy a másik számára adott dolog miért jelent problémát.
“Mit nyavalygunk ennyit a háborítatlan szülés körül?!”

Több orvosi kutatás is igazolja, hogy a szülés alatti, rutinszerűen alkalmazott orvosi beavatkozásoknak hosszan tartó – testi és lelki – negatív következményei vannak.
Fontos kiemelni, hogy nem csak az anyára, hanem az újszülöttre nézve is.
William Emerson mintegy 2000 szülést figyelt meg és követte nyomon a babák fejlődését, kutatási munkája nem ritkán megdöbbentő következtetésekhez vezette.

Az On The Spot 9 hónap alatt a Föld körül című fantasztikus sorozatában a világhírű bába, Robin Lim is mondja, hogy a születésünk igenis meghatározhatja azt, akikké válunk. Ha szeretetteljes közegben jövünk a világra, akkor a szeretet, a bizalom, a remény termékeny talajra lel annak a gyereknek lelkében.

Azok a babák, akik traumatizált körülmények között látták meg a napvilágot, gyakran 2-6 órát is sírnak naponta, amit az orvosok, védőnők normális jelenségként kezelnek, esetleg elintézik annyival, hogy a gyermek hasfájós.
Ellenben a traumát meg nem élt kisgyermek leginkább csak az alapvető szükségleteinek kifejezését jelzi sírással, ami kb. napi 20-30 percre tehető időben.

Az sem segít, ha az édesanya traumáját félvállról kezeljük, ha a családjában nem talál támogató közegre, ha a környezete elutasítja a gondjait.
Nem ritka az a hozzáállás, hogy “örülj a babádnak, ne siránkozz, a lényeg, hogy most itt van és együtt vagytok”.
Miközben problémákkal küzdő édesanyáknak megértésre és legfőképp szakértő segítségre lenne szükségük, hogy feldolgozhassák az élményeiket, melyek nem ritkán a további gyermekvállalás gondolatától is elrettentik őket.
Ez a reakció tökéletesen érthető, hiszen ki akarná még egyszer kitenni magát egy hasonló vagy akár még rosszabb élménynek.
Valljuk be, legtöbbször ahhoz a fodrászhoz sem megyünk vissza, aki elrontotta a frizuránkat, pedig a hajunk néhány hónap alatt újra megnő…

Az alábbi ábra tökéletesen bemutatja, hogy mennyi minden okozhat traumát egy nőnek és hogy annak hányféle megnyilvánulási módja lehet. Az okok mélyen gyökereznek, amit mi látunk, tapasztalunk, az csak a felszín.

szülési trauma birth trauma tree

Szerencsére manapság már számtalan módja van a szülészeti erőszak, a szülés körüli traumák feldolgozásának. Soha ne szégyelljünk segítséget kérni, mert az egész eljövendő életünk minősége, a gyermekünkkel való kapcsolatunk lehet a tét.

Mindenki mást pedig arra kérnénk nagyon szépen, hogy soha ne vitassa el más traumáját, helyette forduljon empátiával, megértéssel, szeretettel a segítséget kérő felé.
Vagy ha ez nem megy, kövesse a régi magyar bölcsességet, miszerint “hallgatni arany”.

(Galla-Korodiny Vanda)

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?