Blogbejegyzés Hasznos tanácsok

Szoptatás – Biológiai norma 2.

A szoptatás, az anyatejes táplálás BIOLÓGIAI NORMA

Előző posztunkban a szoptatás biológiai, egészségügyi fontosságáról beszéltünk, illetve, hogy miként lehet a szoptatásra felkészülni.

szoptatás biológiai normaDE! Fontos egy másik, egy nem kevésbé – sőt! – lényeges aspektusáról is szót ejteni a szoptatásnak.
Sokan az anyatejes táplálást kizárólag etetésként értelmezik. Úgy gondolják, hogy a csecsemőnek az anya melle kizárólag a tápanyag forrása, s furcsán, nem ritkán megvetően nyilatkoznak azokról az anyákról, akik még a nagyobb, 2-3-4 éves gyereket is ciciztetik alkalmanként. Ezek az emberek nem értik, nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent az “igény szerinti táplálás”.

Emiatt fontos tisztázni, hogy a szoptatás NEM KIZÁRÓLAG etetés. Az angolban ez olyan szépen érvényesül a “nursing” kifejezés használatával. Nursing, azaz gondoskodás. 

“A pici babák természetes igényüket fejezik így ki azzal, hogy szüleik ölelésére, simogatására vágynak, így „működnek” jól.

Az érintés, a testkontaktus az ember élettani szükséglete. Az érintés, a simogatás a szeretet legerősebb megnyilvánulási formája, rengeteg pozitív hatása van: szabályozza a légzést, a szívritmust, a testhőt, oldja a stresszt, csökkenti a fájdalomérzetet, gyógyít, ugyanakkor a lelki fejlődést is jótékonyan támogatja. Egész életünk folyamán rendkívüli fontossággal bír!

A várandósság 9 hónapja alatt a baba az anyaméh védelmében volt: folyamatosan hallotta az anya szívdobogását, valamint a kívülről érkező hangokat is. Folyamatos mozgásban volt, folyamatos érintésben részesült. Megszületése után időre van szüksége ahhoz, hogy megismerkedjen a számára ismeretlen és ijesztő kinti világgal. Ebben mi, a szülei tudjuk őt segíteni. Leghatékonyabb babanyugtatási módszerek: a szoptatás (a tejben nyugtató, lazító anyagok is vannak), a ringatás, a testkontaktus. Ezt babakocsiban, kiságyban, távol a szülő testétől, nem tudjuk biztosítani a számára. Kutatásokból is tudjuk, hogy a testkontaktusnak mekkora jelentősége van. Oldja a stresszt, csökkenti a fájdalomérzetet, erősíti a kötődést. A testkontaktusban levő babák szívverése, légzése, vérnyomása stabilabb, a vércukorszintje magasabb, testhőjüket a szülő teste szabályozza.

A szoptatás a csecsemő és az anya testi, lelki egészségére jótékony hatású!

A szoptatás nem csak az anyatejes táplálást jelenti, jóval többről van szó: a szoptatás multifunkcionális tevékenység: rengeteg szükséglet kielégítésére szolgál, nem csak az éhség csillapítására! A szoptatás a baba és a mama közötti kommunikáció szerves része, erősíti a kötődést is.

Az anyatej az optimális táplálék a csecsemő számára, élete első hónapjaiban nincs is szüksége másra! Az anyatejben megnyugtató, ellazító, fájdalomcsillapító anyagok is vannak, a tápanyagok mindig a baba szükségleteihez igazodnak, így összetétele a kisbaba növekedésével, de akár napszakonként is változhat, illetve maga a szopómozgás is megnyugtatólag hat a babára.
Így a komfortszopizásnak is rendkívül nagy jelentősége van! A non-nutritív szopás során a kisbaba nem jut táplálékhoz, ellenben a pici biztonságérzetét növeli, oldja a stresszt, a bélmozgást serkenti és serkenti az anyatej mennyiségét is!”

(Mátyus Évi)

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?