Blogbejegyzés Hasznos tanácsok

Szoptatás – Biológiai norma 1.

A szoptatás, az anyatejes táplálás BIOLÓGIAI NORMA

Minden emlősfaj teje az adott faj kicsinyének a legtökéletesebben megfelelő anyag, amely ugyanolyan élő szövetnek tekinthető, mint a vér. Az ember teje olyan minőségű és mennyiségű alkotóelemeket tartalmaz, amilyenre a csecsemőnek szüksége van az optimális növekedéshez, fejlődéshez, immunológiai védelemhez. Az anyatej faj specifikus, nem helyettesíthető más emlősfaj tejével vagy egyéb táplálékkal. A normális határokon belül való fejlődés biztosítható más táplálék adásával is, de az anyatej, olyan élő anyag, amely dinamikusan változik, igazodva a csecsemő aktuális igényeihez. Erre semmilyen mesterségesen előállított tápszer nem képes!

Az anyatej összetételéből adódó pozitívumok mellett a szoptatás hosszabb távú előnyökkel is jár, anya és gyermeke szempontjából egyaránt.
– Az anyatejes táplálás pozitívan befolyásolja az agy és az idegrendszer fejlődését és így az intelligencia alakulását.
– Az anyatejjel táplált babák esetében csökken a kockázat a Crown-betegség kialakulására.
– 33%-al kisebb az esélye a későbbi mellrák kialakulásának.
– Csökkenti cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.
– A szoptató anyák szervezetében kisebb eséllyel fejlődik ki mellrák és a petefészekrák.
– Egyértelműen csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét. A szoptatás alatt a csontsűrűség ugyan csökken, de hamarosan a csontok állapota jobb lesz, mint a nem szoptató édesanyáké.
– A cukorbeteg édesanyának a szoptatás időszakában kevesebb inzulinra van szüksége.
– Javítja az endometriózisban (méhnyálkahártya szövet található más hasi szervekben is) szenvedő anyák állapotát.
– A szoptatás segíti az anya-gyermek közötti kötelék kialakulását és harmonikus fejlődését,
– a „saját testből táplálni” élmény pozitívan hat az anya önértékelésére.

A szoptatás természetes álmosító hatással van mindkettejükre nézve, és az anyatej valóban természetes fájdalomcsillapító. Mindig készen van, mindig friss, mindig megfelelő a hőmérséklete, olcsóbb, mint a tápszerek és a csomagolása is sokkal szebb, ráadásul még „környezetkímélő” is.

Mindezen tudományosan is igazolt ismeretek ellenére, sajnos a legtöbb kórházban még mindig nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a babák természetes táplálására, az édesanyáknak nem segítenek a helyes szoptatásban.
Bár ismert tény, hogy a tej belövellése a szülés utáni 3.-4. nap környékére várható, a csecsemőosztályon árgus szemmel figyelik a mérleget, folyamatosan nyomasztják az anyukákat a tápszerrel, s nem ritka, hogy még mindig cukros vízzel csillapítják a kisgyermekeket, ha túl sokat sírnak.

A szoptatást valahogy mindenki természetesnek veszi, hisz az majd csak úgy jön ösztönösen. Ennél fogva a várandósság ideje alatt sem fordítunk elég figyelmet az édesanya és egyben a mell felkészítésére a szoptatás tekintetében. Pedig erre is pont ugyanolyan tudatosan kéne készülni, mint arra, hogy hogyan lássuk majd el a köldökcsonkot, hogyan pelenkázzunk, stb.

szoptatás mell felkészítéseA képsorozaton látható néhány egyszerű gyakorlattal lehetőségünk van a mellünket felkészíteni a szoptatásra, az előtej termelésére, illetve a későbbi sikeres, hosszas szoptatásra a gyermek igényei szerint.

Ugyanakkor sorsdöntő az is, hogy biztosítják-e számunkra az úgynevezett “aranyórát”, mikor is az újszülöttet még pulzáló köldökzsinórral az édesanya mellkasára helyezik, aki azonnal meg is találja a számára tökéletes táplálékforrást. Az a néhány csepp előtej ágyazza meg a későbbi sikeres szoptatás esélyét és a gyermek immunrendszerét is egyben.
Nem kell megijedni, hogy csak néhány csepp tejünk van eleinte, hisz a kisbaba gyomra sem nagyobb születésekor, mint egy cseresznyemag.

Amennyiben a szoptatással gondjaink vannak, ne restelljünk segítséget kérni szakképzett szoptatási tanácsadóktól, mert a korai szakaszban még van esély visszafordítani a folyamatot még akkor is, ha már megkezdődött a tápszeres hozzátáplálás.

Képzett tanácsadókat és még számos hasznos információt a La Leche Liga honlapján lehet találni.

Forrás: http://www.babaszoptatas.eu/a-szoptatas-a-biologia-norma/

(Galla-Korodiny Vanda)

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?