Dr. Edward Bach (1886-1936) angol orvos, a Bach-virágterápia megalapítója, korát megelőzve rájött, hogy az érzelmi állapot és a fizikai közérzet között kapocs van. Ennek a felfedezésnek a során kifejlesztette módszerét, amely a felborult lelki harmónia helyreállításában nyújt segítséget. A természet csodás növényeiből kivonatokat készített (38 félét), melyek például olyan negatív érzelmi állapotok visszaállítására törekszenek, mint a félelem, a szomorúság, a kevés önbizalom, a túlterheltségből fakadó kedélyvesztés, reménytelenség érzése.

A Bach-virágeszenciák használatával képesek leszünk hinni ismét önmagunkban, képességeinkben, türelemmel el tudjuk fogadni, hogy az életünk iránya megváltozott. És nem csak a kismamáknak, hanem a családtagoknak is segítséget nyújthatnak az Originál Bach-cseppek, olyan helyzetekben, amikor döcögve találjuk meg helyünket az új családban.

A várandósság és egy kisbaba születése sok előkészülettel és nagy megterheléssel jár. Megváltozunk kívül belül, és ehhez a változáshoz mi magunknak is és a környezetünknek is alkalmazkodni kell. A külső átalakulás, az alak megváltozása elkerülhetetlen ebben a helyzetben, ami sok kismama számára aggodalmat jelent, hogy hogy fog kinézni, hogy vissza nyeri e az alakját a későbbiekben. Ez a félelem a leggyakoribb félelmek közé tartozik a várandósság ideje alatt, a képes leszek e megbirkózni a feladattal, jó anya leszek e, minden rendben lesz-e kérdések mellet. Ilyenkor természetes a fáradtság érzése is vagy épp a lehangoltság. De ezekkel legtöbbször boldogulunk és túltesszük magunkat rajtuk.

Néha viszont egy kis segítségre lenne szükség, ami gyengéden átsegít minket ezeken az érzelmi állapotokon és helyzeteken. A Bach-virágterápia szelíd eszenciái segítő támogatást nyújtanak a várandósság idején, a szülés folyamán és a gyermekágyas időszakban is, és azon is túl.

Az eszenciákat bárki használhatja, és bárki kiválaszthatja magának. Ehhez azonban meg kell ismerni a 38 féle egyedi eszenciát, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelőt. A választáshoz segítségül hívhatjuk az eszenciaválasztó kérdőívet, ami segít eligazodni. Vagy szakképzett Bach-virágtanácsadó segítségét is kérhetjük, aki összeállít számunkra egy egyénre szabott keveréket, az aktuális állapotunkra. nagyon fontos, hogy a Bach-virágeszenciák mindig az érzelmi állapotot kezelik és nem a fizikai állapotot. Jó tudni, hogy ha Bach-virágtanácsadó segítségét vesszük igénybe, akkor az eszenciaválasztás alapja a beszélgetés, nem a kérdőív kitöltése vagy a kitesztelés, vagy ingázás.

Ha nem szeretnél bajlódni az eszenciák kiválasztásával, vagy tanácsadó segítségét kérni, mert jelen pillanatban nem érzed szükségét, akkor a RESCUE keverékkel ismerkedj meg mindenképp. Ez az 5 eszenciából álló keverék átsegít a váratlan helyzeteken. Hasznos segítség a szülőszobán is, ha nem érzed magad komfortosan, segít a türelemmel lenni, hagyni az idő múlását, támogatja a befelé fordulást, a túlzott kontroll elengedését.

A gyermekágyas időszakban, a nagyfokú fáradtság a hormonok ingadozása, az új helyzet jelenthet kihívás, sokszor kialakulhat a gyermekágyas hangulatingadozás, vagy depresszió. Ilyenkor is érdemes a Bach-virágeszenciák segítségét kérni, mert megkönnyíti az új helyzethez való igazodást, erősíti az önbizalmat, segít regenerálódni és az új felelősséggel megbirkózni.

TÖLTSD LE kismamáknak szóló kiadványunkat!

A Bach-virágterápia nem helyettesíti az orvosi ellátást, amennyiben arra van szükség, azonban jól kiegészítheti azt. Bármilyen terápiával együtt alkalmazható, de önálló módszerként is megállja a helyét. Használata során nem kell betartani olyan feltételeket, amiket a homeopátiás szerek szedése során szükséges.

BACH virágok és a szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió hátterében hormonális, pszichológiai és szociális okokat sejtenek a szakemberek. A megemelkedett hormon szint, ami tízszerese az átlagosnak a szülés utáni három napban lezuhan és ez nagyon megterheli a szervezetet. Ezzel együtt teljesen megváltozik a szülők élete, hiszen már nem ketten, hanem hárman, vagy többen is vannak. Ehhez az új helyzethez alkalmazkodni kell mindenkinek. A Walnut (Dió) Bach-virágcseppet Bach doktor pontosan erre az állapotra kereste: a nagy élethelyzet változás megkönnyítésére, az új dolgok, állapotok elfogadására. Saját vágyaikat háttérbe kell szorítaniuk, kevesebb idő jut egymásra.  Sok családra nagy anyagi terhet ró egy apróság érkezése, ami további kihívást jelent a szülőknek.

Növelheti elfordulását további néhány tényező:

  • nehéz volt a szülés
  • hamarabb érkezett a kisbaba, koraszülött lett,
  • az édesanya távol él a családjától,
  • alacsony az önbecsülése
  • nem megfelelő a viszonya a partnerével
  • úgy érzi feladta a karrierjét, és nem biztos, hogy így képzelte el az életét

Szülés utáni depresszió a szülés után több hónappal is kialakulhat.

Szülés utáni szomorúság

Ezt más néven baby buesnak is szokták hívni, de én inkább maradnék a szülés utáni depressziót megelőző állapotnál, a szomorúságnál és lehangoltságnál. Általában a szülést követő 3-4. napon kezdődik és a nők 50-80%-át érinti. Ahogy jön, úgy gyorsan 1 hét alatt általában el is múlik. Ilyenkor a jellemző a hangulatingadozás, az egyszer fent egyszer lent állapot. A Scleranthus (Egynyári szikárka) és a Mustard (Vadrepce) eszencia segít megtalálni a középutat, és a semmiből jövő szomorúságot – ami ok nélküli – felszárítani. A RESCUE Elsősegély keverék Jolly Jokerként használható, amikor nem mennek jól a dolgok, kibillenünk a normál kerékvágásból. Ez a készítmény 5 Originál Bach-virágeszenciából áll, melyek hatással vannak, az önuralomra, a türelemre, a traumákra, a koncentrációra és nagyfokú félelemre.

Szülés utáni depresszió

A szülés során átélt események hatása nem múlik el gyorsan, főleg, ha komplikáció lépett fel, vagy a kisbaba egészsége nem kielégítő. Az ekkor keletkezett trauma oldásában a Star of Bethlehem (Ernyős madártej) eszencia a jó választás. Gyakori jelenség, hogy az anyukák feszültek, sírósak, vagy fáradékonyságra panaszkodnak. Ingerlékenyebbek a megszokottnál és a hangulatuk is nagyon változó. Türelmük sem a régi, ami az Impatiens (Nebáncsvirág) virággal fejleszthető. Persze ez érthető is, mert az állandó éjszakázás, a pelenkázás, szoptatás büfiztetés mókuskereke az édesanya minden erejét felemészti. Az Olive (Olajfa) Bach-csepp segíti a regenerációt ebben a fizikailag és lelkileg is megterhelő időszakban. Jellemző, hogy hol rettenetesen örülnek, hol pedig teljesen reménytelennek látják a helyzetüket. A kilátástalanság állapotába a Gorse (Sülzanót) képes fényt árasztani, ezzel visszaadja a reményt, és megmutatja, hogy van kiút. A túlzott mértékű aggódás a kicsi egészsége miatt, lelkileg nagy terhet ró az anyukára.A Red Chestnut (Vörösvirágú vadgesztenye) segít megtalálni a finom egyensúlyt.

Önmagunkba vetett hit

Sok frissen szült nő számol be arról, hogy alkalmatlannak érzi magát a feladat ellátására. Úgy érzi, hogy ő nem képes megbirkózni a feladattalA Larch (Vörösfenyő) az önbizalom Bach-virága ebben a helyzetben segít megtalálni azokat a forrásokat, amihez vissza tud nyúlni az édesanya és erőt tud meríteni belőlük. A túl nagy felelősség ,  is gondot szokott jelenteni, azoknál akiknél jelentkezik a szülés utáni depresszió. Van egy emberke, aki teljesen rájuk van utalva, akinek a jelzéseiből nem tud még olvasni, és képtelen így őt ellátni. Azok, akik egyébként mindig feltalálják magukat és boldogulnak bármilyen helyzetben, azokat is kihívás elé állíthatja. Félelmet éreznek, kételkednek abban, hogy képesek jól ellátni a rájuk zúduló feladatokat, túl sok lett minden egyszerre. Az Elm (Szil) gyógyír ilyenkor tud segíteni. Új lendületet ad, erőt és energiát.

Előfordul, hogy olyan dolgokért hibáztatják magukat, amiért nem felelősek. Ebben a helyzetben a Pine (Erdei fenyő) segít felismerni az én határait, hogy meddig tart a saját felelősségük. Rosszul létük oka az is lehet, hogy nem tudnak megfelelni a környezetük elvárásainak, ami szintén a szülés utáni depresszió egyik kiváltó tényezője lehet. Ez tipikusan a Centaury (Kisezerjófű) állapotnak felel meg.

Életcél

És végül ejtsünk szót a személyes ambíciókról. Vannak olyanok, akiknek nehéz elfogadniuk, hogy most egy teljesen más szerepet kell betölteniük. Az addigi szabadságuk korlátozott lett, nem azt csinálják, amit szeretnének, és lehet, hogy nincsenek is meggyőződve arról, hogy  ezt akarták. Nem csak, hogy új a szerep, ráadásul nem is ők diktálják az ütemet. Az addigi vezető szerepről le kell mondani, mert van egy aprócska 4-5 kilós lény, aki bizony nagyon keményen diktálja az ütemet. A maximalizmust ilyenkor vissza kell fogni, és belátni, hogy bizony nem lehet egy fenékkel két lovat egyszerre megülni. A rugalmasság, a léc lejjebb tétele nagyon sokat javíthat a helyzeten ilyenkor. Ebben a Rock Water (Forrásvíz) Bach-virágeszencia nagyon jó partner. Ráadásul a tiszta gondolkodás sem megy mindig, a koncentrálás is nehezen esik, ami nem csoda. A fáradtság, a kimerültség megteszi hatását. Ebből adódóan a döntéshozatallal is meggyűlik a kismamák baja, ami szintén az önmagukról alkotott képüket gyengíti.

Szülés utáni depresszió oka lehet, hogy nem volt tervezett a várandósság.

Ezekkel az érzésekkel megküzdeni nem könnyű. A felelősség, a fáradtság, az új helyzet komoly terhet ró a kismamákra. Ez a kibillent lelki állapot pedig aztán hatással lesz a fizikai állapotukra is, melyek a közérzetüket is befolyásolja.

 

Szerző: Rabi Krisztina BFRP az angol The Bach Centre akkreditált Bach-virágtanácsadója
Forrás: bachvirágeszencia.hu