Blogbejegyzés Hasznos tanácsok

Mit tehetünk, ha vizesedik a lábunk a várandósság idején

terhességi vizesedésIdén is meglehetősen korán érkezett a hőség, ami a kismamákat még inkább megviseli. Nekik különösen oda kell figyelniük arra, hogy folyamatosan pótolják az elvesztett vizet, ami akár napi 3-5 liter víz elfogyasztását is jelentheti.

Sajnos a legtöbb kismamát gyötri a vizesedés, az ödémák, ami nem csak esztétikai problémát jelent, hanem fizikai kellemetlenséget is, de hiba volna azt gondolni, hogy ezen segít a kevesebb folyadék bevitele.
A víz visszatartása hormonális folyamat. Így gondoskodik a szervezet arról, hogy a magzatvíz mennyisége mindig garantálható legyen a fejlődő magzat számára, akinek a teste 70%-ban víz.

Az is fontos, hogy a bevitt folyadék valóban víz legyen, ne koffein tartalmú, vagy cukros folyadékok. Ha teákat szeretnénk fogyasztani, akkor nagyon figyeljünk arra, hogy azok ne vízhajtó jellegűek legyenek, mint mondjuk a hibiszkusz vagy csipkebogyó, amikkel a legtöbb gyümölcstea keveréket feldúsítják. Arra pedig különösen figyeljünk, hogy kizárólag gyógynövény, vagy gyümölcstea legyen amire a választás esik, mert a fekete-zöld-fehér teák csersavtartalma szintén vízhajtó hatású, plusz nem kívánatos módon emelheti meg a vérnyomást.

Amivel a vizes állapoton segíteni tudunk:
– figyelni kell arra, hogy ne csak bevigyük a vizet, de szorgalmasan ürítsük is, tartsuk mozgásban a veséket. Ezt nagyban segíti a napi 3-5 liter víz elfogyasztása.
– kevesebb sóbevitel, mert a só megtartja a vizet a szervezetben. Ne csak a főzéskor használt sóra figyeljünk oda, hanem a készen vásárolt ételekre is. A felvágottak, késztermékek, sajtok tetemes sómennyiséget tartalmaznak, igyekezzünk ezeket kiváltani a kényes időszakban.
– nyirokkeringés serkentése kismama masszázzsal, aminek része a nyirokmasszázs is.
– táplálkozásunkkal természetes módon segíthetjük a víz távozását, erre alkalmas pl. a főtt burgonya, petrezselyem, barna rizs, lestyán, metélőhagyma, uborka és borókaolaj.
– s persze nem mellesleg igyekezzünk minél gyakrabban felpolcolni a lábunkat, hogy a felesleges vízmennyiség visszakerüljön a nyirokkeringésbe, így a vese könnyebben ki tudja választani.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?