Blogbejegyzés

Ki is az a dúla?!

Kicsoda, micsoda a dúla?

indulamandula.hu dúlaA fotón egy klasszikus görög ábrázolást láthatunk, hogy miként szültek a nők évszázadokkal ezelőtt, vagy akár manapság is.
A dúla, avagy doula szó maga is görög eredetű. Jelent asszonytársi segítőt és szolgálatot is egyben.

Jellemzően olyan nők váltak/válnak dúlává, akik maguk is átélték már a születés/szülés csodáját és tapasztalatukkal, tudásukkal, empátiájukkal segíteni, támogatni, erősíteni szeretnék a várandós kismamákat.

A képen nagyon szépen elkülönülnek a szerepek és az is megmutatkozik, hogy felénk – oly csodásan beszédes a magyar nyelv – miért inkább “támasztó asszony” néven voltak ismertek ezek az asszonytársi segítők. 

A dúla folyamatos jelenléte – támogatása, ölelése, szeretete, mindaz amit a kismama kényelméért és a születés háborítatlan élményéért megtesz – segíti a kismamát, hogy higgyen a saját erejében, higgyen abban, hogy Ő az, aki képes a világra hozni a gyermekét. Ő tud szülni. Hiszen szülni csak a nők tudnak.

Az evolúció évmilliókon keresztül azon dolgozott, hogy erre a célra tökéletesítse a női testet. Ezért és ettől különbözünk a férfiaktól. A mi létezésünk, a testünk felépítése, működése a garanciája az emberi élet fennmaradásának. Én egészen biztos vagyok benne, hogy a természet nem bízta a véletlenre. A természet mindig a tökéletesre törekszik.

A dúla abban támogat, amiben te a segítségét kéred. A te sorsodról csak te magad dönthetsz. De nem kell egyedül meghoznod a döntéseidet.

A dúla nem vezet, hanem kísér.

Kép forrása: http://visualizingbirth.org/classical-greek-image-of-woman-…

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?