Blogbejegyzés Hasznos tanácsok

Hordozz jól!

indulamandula.huKeresd a hibákat! 

A bal oldalon lévő képeken egy belül zsebes kötést láthatunk összehasonlítva egy függő hintaágyban való testhelyzettel.
A belül zsebes kötésnek az a tulajdonsága, hogy a baba combjait vízszintesen támasztja alá a kendő, az ízületek, izmok tehermentesítése érdekében a gyermek térdeit is csak eddig húzzuk fel, és ezt fixáljuk a feszesre húzott kendővel.
Ezzel szemben a függőhinta U alakban támasztja alá a combokat úgy, hogy a térdek magasabbra vannak felhúzva, mint az abban ülő személy medencéje. Igazából pont ez a testhelyzet lenne az optimális a baba gerinc- és csípőfejlődése szempontjából (pl. kenguru kötés, csípőkenguru és batyu kötések) és nem a belül zsebes kötés adta póz.

A jobb oldali, alsó képen a kenguruban a gyermek kifelé van fordítva.
A kenguru csatokkal rögzíthető eszköz, mely általában a hordozó személy vállára terhel. A babát alulról, a lábai között, az ágyéki részen tartja meg, felsőtestét pedig legtöbbször merev anyaggal veszi körül.
• a kenguru merev fala nem képes a baba törzsét pontról pontra megtámasztani, ami a gerincfejlődés szempontjából fontos;
• kivitelezhetetlen benne az optimális terpesztett guggoló lábtartás, ami a csípőfejlődést támogatja;
• mivel a baba combjait nem támasztja alá teljes hosszában, térdhajlattól térdhajlatig az eszköz, ezért a baba teljes súlyával a saját ágyékára nehezedik.

A babát kifelé fordítva nem javasoljuk a hordozást!
• kiegyenesítheti vagy homorításra kényszerítheti a baba érzékeny gerincét;
• nem valósítható meg így az optimális guggoló terpesztett lábtartás, ami a csípőfejlődés szempontjából fontos;
• ha a babát túl sok vagy ijesztő inger éri, akkor nem tud elbújni a külvilág elöl, az őt hordozó személyhez bújva.

Mind a baba, mind a hordozó személy számára léteznek optimálisabb hordozóeszközök. Fontos, hogy a szülő számára is kényelmes legyen a kiválasztott eszköz: egyenes legyen a testtartás, a gyermek és a felnőtt súlypontja minél közelebb essen egymáshoz.

Ezzel szemben fent láthatjuk, ahogy hevederen függeszkedik a képen ábrázolt férfi.
Kenguruban a baba teljes súlyával a saját ágyékára nehezedik, hiszen az eszköz kialakítása lehetővé teszi az igencsak keskeny alátámasztást. Az illusztráción csak a lágyékon futnak a hevederek, tehát nem ugyanazt a terhelést mutatja be a két ábra.


http://zugloibabahordozoklub.blogspot.com/2017/06/tevhitek-1.html

(Mátyus Évi)

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?